20 augusti 2013

Langos

Allmänt




Deg (4 pers.)
10 g jäst
1,5 dl ljummet vatten
1/2 medelstor kokt potatis
Knappt 3 dl vetemjöl special (+ lite mjöl till utbakningen)
En gnutta salt
5 dl olja till fritering

Gör såhär
Rör ut jästen i lite av vattnet först och tillsätt sedan resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med den rivna potatisen.
Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4-6 delar.
Kavla ut och låt bröden jäsa i ca. 10 minuter.
Hetta upp oljan i en wokpanna eller en gjutjärnsgryta och fritera bröden.
4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd efter halva tiden.
Låt svalna på galler med hushållspapper under.

Pensla dina langos med smält vitlökssmör.
Toppa med gräddfil, räkor, stenbitsrom, purjolök, röd lök, gräslök, tomat och riven ost.
Eller
Gräddfil, tacofärs, purjolök, rödlök, gräslök, gurka, tomat, riven ost.