28 november 2015

Lussebullar

Allmänt Julbak

Första advent imorgon, adventsstjärnorna lyser och adventsfikat är bakat.
Jag längtar efter en mysig morgon med första ljuset tänt, en kopp kaffe och en nybakad lussebulle♥



Du behöver
20-25 bullar

150
 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
200 g gräddfil
1 g saffran
2 dl strösocker
1 tsk salt
ca 17-18 dl vetemjöl
Russin
1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bunke. Häll i lite av mjölkblandningen och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i resten av vätskan och tillsätt sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.

Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
Baka ut till lussebullar, tryck i russin och låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i 225 grader i ca 8 min.

28 november 2015

Pepparkaksglass

Allmänt Glass

Drömgod glass med smak av pepparkaka

Du behöver
1 liter

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
150 g pepparkakor, grovt krossade

Gör såhär
Vispa grädden fluffig i en skål, men inte för hårt.
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda noga.
Rör ner de krossade pepparkakorna i glassmeten.
Häll glassmeten i en limpform. Strö lite krossade pepparkakor på ytan.
Täck formen med plast och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

22 november 2015

Lussesemlor

Allmänt Julbak

1 vecka kvar till första advent, som jag längtar.
Baka lussesemlor till adventsfikat


Saffransdeg
50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl

Topping
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Russin

Fyllning
Mandelmassa
Vispgrädde

Gör såhär
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg (så att degen släpper i kanterna på bunken).
Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i ca 30 bitar och baka ut till lussebullar.

Lägg lussebullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och russin.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 7-8 minuter.

Dela lussebullen på längden och fyll med mandelmassa och vispgrädde.