9 november 2016

Lussebullar

Allmänt

Bästa tiden på året börjar närma sig
Baka saftiga lussebullar till advent.



Saffransdeg

50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl

Topping
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Russin

Gör såhär
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg (så att degen släpper i kanterna på bunken).
Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i ca 30 bitar och baka ut till lussebullar.

Lägg lussebullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och russin.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 7-8 minuter.