Du behöver
25 g jäst
2 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 dl parmesanost
1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special

Pensling
Ägg
Vallmofrö

Gör såhär
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke.
Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet.
Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.

Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den.
Rulla ut degen till en längd och skär i 12 lika stora bitar (för 12 bitar).
Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

17 december 2014

Julskinka

Allmänt

Åh du underbart goda skinka


Du behöver
1 färdigkokt julskinka
6 st pepparkorn
2-3 lagerblad
Vatten

1 dl svensk senap, blandad med colemans
2 äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd
 
Gör såhär
Lägg den färdigkokta julskinkan i en kastrull med kallt vatten, pepparkorn och lagerblad.
Det gör jag för att mjuka upp svålen lite så man lättare kan skära bort den + lite extra smak.

Griljering
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, senap och socker.
Pensla på griljeringen över julskinkan och strö på ströbröd.
Ställ in julskinkan i ugnen, ca 15-20 minuter tills skinkan fått fin färg.

Du behöver
4-6 personer

500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
Örtsalt & peppar
Oregano
Basilika
Soltorkade tomater, finhackade
Fetaost, smulad i köttfärsen
2 dl creme fraiche soltorkad tomat och fetaost
Några droppar soja

Tagliatelle
Parmesan
Olivolja

Gör såhär
Bryn färsen i olivolja. Riv ner vitlöksklyftorna.
Krydda med örtsalt, peppar, oregano och basilika.
Tillsätt soltorkade tomater, smulad fetaost, creme fraiche och soja.
Låt puttra 5-10 minuter så smakerna får gosa ihop sig.

Servera med tagliatelle, riven parmesan, svartpeppar och olivolja.