Frasig baguette med en himmelskt god röra

 
Du behöver
1 liten baguette
Olivolja
100 g rökt lax
2 avokado
1 liten rödlök
1/2 citron
Svartpeppar

Gör såhär
Skär baguetten i tunna skivor.
Hetta upp en grillpanna med olivolja, lägg i brödskivorna.
Låt brödskivorna bli knapriga och gyllenbruna.

Skär laxen i tunna strimlor och avokadon och rödlöken i små tärningar.
Lägg avokadon och rödlöken i en skål och pressa ner citron och krydda med peppar.
Blanda väl. Fördela blandningen på de rostade brödskivorna och toppa med laxstrimlorna.

Du behöver
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde
125 g smör
1 apelsin

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, vispgrädde, smält smör och rivet apelsinskal.
Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Toppa med något gott innan servering.

1 oktober 2014

Morotsfrallor

Allmänt Bröd

 
Du behöver
Ca 24 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1-2 morötter, fint rivna
3 dl fint rågmjöl
9-11 dl vetemjöl

Garnering
Sesamfrön


Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Grädda bröden mitt i ugnen i 9-13 minuter. Låt frallorna svalna.