I helgen bjöd jag våra vänner på den här krämiga vaniljpannacottan, oj vad god den blev

Du behöver
4 portioner

1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost

Chokladsås eller kolasås
Färska hallon och blåbär

Gör såhär
Lägg gelatinbladen i blöt.
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret.
Lägg i hela vaniljstången. Koka upp under omrörning. Ta bort vaniljstången.
Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör om noga. Tillsätt philadelphiaosten och rör slät.

Spritsa chokladsås eller kolasås i botten på ett glas.
Häll på pannacottasmeten och ställ i kylen tills pannacottan stelnat.

Garnera med färska bär.

19 januari 2017

Semmelmuffins

Allmänt Muffins

Det finns många varianter på semlor, den tradionella är tipp topp.
Men jag har en favorit och det är semmelmuffinsen
Bjud på fluffiga och saftiga vaniljmuffins med god fyllning.


Du behöver
ca 15 st

2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, smält
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 krm mortlad kardemumma

Fyllning
ca 75 g mandelmassa
Mjölk
3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl, mjölk och kardemumma.
Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

Ställ formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre.
Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. 
Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14 minuter. Låt dem kallna.

Mosa ihop mandelmassa och lite mjölk till en kladdig massa.
Skär av topparna på muffinsarna till lock.
Gröp ur ett litet hål i underdelen på muffinsen.
Lägg en klick mandelmassa i varje hål.

Vispa grädden fluffig. Spritsa den på muffinsarna.
Sätt på locken och pudra över florsocker.

 

13 januari 2017

Banoffee Pie

Allmänt Efterrätt

Bjud på den här godbiten till kalaset eller njut av den till kvällens fredagsmys


Du behöver
300 g digestivekex
150 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
3 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
1 dubbeldaim

Gör såhär
Smält smöret. Krossa digestivekexen.
Blanda smör och krossade digestivekex, tyck ut i en form med löstagbar kant.
Låt stå kallt i ca 1 timme.

Vispa grädden, lättvispad.
Skär bananer och jordgubbar i skivor.
Hacka daimen.

Bred kolakrämen över digestivebottnen.
Lägg på banan och toppa med vispgrädde.
Jordgubbar och hackad daim på toppen.