Kladdiga chokladmuffins med nutellafrosting till gottebordet på nyår


Du behöver
12 muffins

2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
12 rutor mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ muffinsformar på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och smör.
Blanda de torra ingredienserna och vispa försiktigt ner i smeten.
Fyll formarna till hälften och lägg i en ruta choklad i varje form.
Fyll på med smet så det täcker chokladrutorna.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.

Nutellafrosting
50 g mjukt smör
100 g färskost
2 dl mjuk nutella
1/2 pkt florsocker

Gör såhär
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Spritsa nutellafrostingen på muffinsen.
Dekorera med godis, stjärnor, glitter eller vad du vill.


Du behöver
20-25 bullar

150
 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
200 g gräddfil
1 g saffran
2 dl strösocker
1 tsk salt
ca 18-19 dl vetemjöl
Russin
1 ägg
Pärlsocker

Vaniljkräm
100 g smör
1 pkt vaniljarom (dr oetker)
1/2-1 dl strösocker


Gör såhär
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bunke. Häll i lite av mjölkblandningen och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i resten av vätskan och tillsätt sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.

Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
Baka ut till saffranssnurror, men innan du rullar ihop bullen så brer du på vaniljkräm.
Tryck i russin och låt jäsa under bakduk i 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i 225 grader i ca 8 min.
Två favoriter blir en galet god favorit, perfekt till gottebordet på julafton

 
Du behöver
20 kakor

40 pepparkakor
20 dumle kolor med pepparkakssmak

Gör såhär
Sätt ugnen på 100 grader.
Lägg ut 20 pepparkakor på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en dumle kola på varje pepparkaka.
Sätt in mitt i ugnen och låt kolan smälta, ca 15 minuter.
Lägg sedan på en pepparkaka på varje och tryck ihop försiktigt.
Pudra gärna med florsocker.