30 november 2014

Knäckig brie

Allmänt Julmat

Helt magisk


Du behöver
1 brietårta

1 brieost (ca 600 g)
1,5 dl flytande honung
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
3 msk pressad clementinjuice
1 pkt göteborgs utvalda kex

Gör såhär
Slå honung, russin, nötter och juice i en liten kastrull.
Koka sakta till en sirapskonsistens och en fin gyllene färg.
Häll den varma knäcken över osten och servera genast.

29 november 2014

Lussebullar

Allmänt Julbak

Första advent imorgon och mina gula godingar till morgonfika


Saffransdeg

50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl

Topping
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Russin


Gör såhär
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg (så att degen släpper i kanterna på bunken).
Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i ca 30 bitar och baka ut till lussebullar.

Lägg lussebullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och russin.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 7-8 minuter.

26 november 2014

Daimtryffel

Allmänt Julgodis

Magiskt god daimtryffel


Du behöver
20 bitar

1/2 dl vispgrädde
25 g smör
150 g mörk choklad
1/2 dl kesella kvarg
1 msk valfri likör lr konjak
50 g daim
Kakao

Gör såhär
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i kvarg och konjak.
Låt smeten kallna i kylen ca 30 min. Hacka daim och rör ner.
Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim.
Forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.