Du behöver
4 personer

1 apelsin, rivet skal + 1 dl pressad apelsinsaft
1 vitlöksklyfta
1 dl solroskärnor
1 kruka färsk basilika
2 msk soltorkad tomatcréme
4 msk olivolja
250 g morotspasta
250 g zucchinipasta
Salt och peppar

Till servering
Parmesanost

Gör såhär
Skölj apelsinen, riv apelsinskalet och pressa ur saften.
Pressa vitlöksklyftan.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
Hacka basilikan grovt.
Blanda apelsinskal, apelsinsaft, vitlök, solroskärnor, basilika, tomatcréme och olivolja.
Vänd ner morotspastan och zucchinipastan i marinaden, smaka av med salt och peppar.
Låt grönsakspastan ligga i marinaden i 15-20 minuter. Vänd runt då och då.
Servera med riven parmesanost.

Du behöver
4 personer

3 dl vispgrädde
2 ägg
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljarom

Topping
100 g choklad (apelsinkrokant)
Färska bär

Gör såhär
Vispa grädden.
Knäck äggen i en bunke.
Tillsätt florsocker och vaniljarom.
Vispa till en fluffig smet.
Tillsätt den vispade grädden och blanda till en slät smet.
Häll smeten i en glassform och låt stå i frysen 3-4 timmar.
Servera glassen med chokladkross och färska bär.

Du behöver
4 personer

300 g fläsk eller bacon, skivat i tärningar
4 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 morot, riven

Till servering
Lingonsylt

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll hälften av mjölken i en bunke.
Vispa ner mjöl och salt till en slät smet
Häll i resten av mjölken. Vispa ner äggen.
Blanda ner riven morot.

Bryn fläsket lätt i en stekpanna.
Smörj en långpanna och fördela ut fläsket.
Häll smeten över fläsktärningarna.
Grädda mitt i ugnen 50 minuter.

Servera med sallad och lingonsylt.