Daim- och kolapaj

En favorit som gör succé på fikabordet

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl florsocker
1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut pajdegen med fingrarna i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 minuter.

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt.
Låt det puttra i ca 1 min. Tillsätt vispgrädde i kolasmeten, låt puttra i några minuter.
Häll kolafyllningen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen.
Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering.
Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar.
Servera med en klick vispad grädde.

7 kommentarer
Marie

Tack Matilda för fantastiskt god fika idag!!
Helt i min smak!
Kram Marie K

Svar: Vad glad jag blir :) varsågod! Kram
Matilda

Fanny

Oj vad gott det lät! Måste testa den imorgon haha :) Kolla gärna in min blogg! Kram

Svar: Den är MAGISK :) Det ska jag göra!
Matilda

Matilda Berlin

Men jösses! Hur löjligt gott lät inte det där?? =)

Svar: Du måste testa, den är MAGISK :):)
Matilda

Zara

Men åh vad gott! Måste testa någon dag!

Ida

Gud vad gott det ser ut, detta måste jag prova!

a n n i k a

Mumsigt :D

Marie

Tack Matilda för fantastiskt god fika idag!!
Helt i min smak!
Kram Marie K